Храната и … (част 3)

Кълнове

Тайната на живота е скрита в зърната. Разпукалото се зърно дава най-много от себе си. Зърното се разпуква и започва да покълва.

По време на покълването белтъкът в семената се преобразува и става лесно смилаем. Многократно нараства нивото на витамините а преди всичко на В1, В2, В3, Е , C и др. Повишава се и съдържанието на биотин и бетакаротин. Някои извори твърдят, че количеството на витамините след покълване се увеличава 800 пъти.

В суровите семената на бобовите растения се съдържат токсични субстанции като последните са подложани на разлагане при покълване на зърната. Това води до извода, че всички семена от семейство Бобови могат да се консумират едва след покълване.

Кълновете съдържат по-малко калории в сравнение със семената, защото по време на покълване скорбялата, както и мазнините се преобразуват.

При отглеждане на кълновете, ако искаме те да служат за здравето ни, се спазват семпъл ред правила и последователности. Преди всичко трябва да се изполват семена необработени химически.

Внимание: семената, които са достъпни в градинарските магазини, са третирани с различни химични вещества и не са годни за произвеждане на кълнове!

За тази цел трябва да се купуват означени семена, които могат да бъдат намерени в магазините за здравословно хранене.

Ако при растежа на кълновете се поддържа температура 17-25С0 и не се пресушават, тогава съдържанието на нитрати в тях ще остане ниско. Съществува школа, която говори, че не бива да се ядат кълнове расли по-малко от 4-5 дни, защото преди това време съдържанието на споменатите нитрати е най-високо. Но аз съм на друго мнение – всичко зависи от вида кълнове. В края на тази част е приложена таблица за начина на приготвяне на раличните кълнове.

Някои извори казват, че за да се елиминират зародишите на мухал във влажната среда, то би било добре кълновете непосредствено преди консумация да се бланшират за миг във вряла вода или собствен сос. Безспорно най-добри са сурови.

Приготвяне на кълнове

Избраните и закупени от био-магазин кълнове се измиват под течаща вода, след което се накисват за определено време (за справка – таблицата по-долу). Водата – чиста, без хлор, най-добре изворна, трябва да бъде 6:1 спрямо семената. Тази, която е от накиснатите семена, не се изхвърля, защото е изключително богата на соли и витамини. Може да послужи при варене на супа или други кулинарни процедури, а също така да се използва за поливане на цветя.

Най-добре би било набъбналите семена да се поставят в специален съд за покълване или могат да се отглеждат в буркан, халба и др. Трябва да се съобрази обемът  на съда и количеството семената – 4:1. Друг вариант е поставянето им в мокра кърпа, която трябва да се навлажнява от 1 до 3 пъти дневно, в зависимост от влагата на въздуха.

Самият процес на покълване протича по-ефективно, ако върху съда се постави кърпа с цел той да се затъмни. Два до три пъти дневно семената трябва да се изплакват с прясна вода като по този начин се избягва мухлясването. Температурата на водата за тази операция трябва да бъде близка до телесната, за да не се шокират кълновете. В противен случай процесът на покълване се възпрепятства. Към всеки вид кълнове може да се добави малко количество покълнали семена от червена репичка – тя има антибактериално действие, също така спира процеса на мухлясването. След необходимото време за покълване, кълновете за последен път се изплакват и ако няма да се консумират веднага, може да се съхраняват в добре затворен стъклен съд в хладилника, но не повече от 2-3 дни.

Вид кълн Време за накисване на семената           (в часове) Време за покълване (в дни) Забележка
Лимец 1 1 съдържа от всичко необходимо по много
Пшеница 5-6 5 много НКТ и бетакаротин
Ечемик 12 2-3 най-богати от всички кълнове на витамин
Просо 8 3 богато на белтъчини  и флуор
Овес 4 2-3 богат на йод и флуор
Ръж 5-6 5 богат на бетакаротин
Слънчоглед 12 2-3 много витамин D, невероятно вкусни
Леща 12 3 най-лесна за приготвяне в домашни условия
Соя 12 3
Фасул Мунг 12 5 лесен за приготвяне
Фасул 12 5 неядлив в сурово състояние
Грах 12 3
Леблебия 12 3
Червена рeпичка 4 2 не мухлясва
Люцерна (АлфаАлфа) 5-6 5 богата ба витамин В12
Тиквени семки 12-16 3 след полълване, преди консумация се премахват люспите

 …следва продължение…

Учителят Кшиштоф

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>