Храната и … (част 1)

Правилни методи и за третиране, и за приготвяне

Поради това, че напоследък по време на срещите се задават много въпроси, свързани с храната, подбора и приготвянето й, тази поредица от статии – „Храната и …”  и текстът по-долу,  има за цел да поясни няколко важни принципа и да даде важни информации.

 –          Пожелателно е да се избягва покупката на готови ястия,  предназначени не само  за микровълнова печка;

–          Храната не трябва да се претопля многократно. Една древна мъдрост споделя, че няма нищо по-лошо от остарялата храна.

–          Не трябва да се използва или съхранява храна от и в метални, пластмасови и синтетични опаковки и съдове. Изброените могат да замърсят съдържимото с атомите и молекулите на материалите, от които са направени, разваляйки хранително-вкусовите му качества.

–          Горещо не се препоръчва използването на домакински и готварски съдове  от алуминий и производните му продукти (алуминиево фолио и др.) по време  на приготвяне на храната. Ако например се пекат картофи на фурна и се използва алуминиево фолио, то те трябва да бъдат с корите, грижливо почистени предварително, които да се отстранят в края на приготвянето. Лабораторно е доказано, че при определени температурни условия и конкретно при киселинна среда, която се явяват някои плодове и заленчуци, алуминиевите молекули се съединяват с храната. Това води до натрупване на този метал в и мозъка, което се оказва предпоставка за развитието на множество заболявания, начело с болестта на Алцхаймер.

–          Най-добре е да се изполват сезонни и регионални плодове и зеленчуци.

–          Замразените храни не се препоръчват.

–          Пресните подправки са с предимство пред сушените дори с това, че могат са се отглеждат и в саксия у дома (магданоз, босилек, розмарин, мащерка, чубрица и д.р.)

–          Галетата се оказва много по-вкусна, приготвена в домашни усливия от сушен черен хляб.

–          Механичната обработка на зеленчуците, а именно: обелване, раздробяване, рязане, настъргване и т.н., не трябва да се извършва на пряка слънчева светлина, а в леко сенчеста кухня. Бързината на процедурите също е от значение за съхраняване на микроелементите в храната. Само за пример: зелена салата, която е престояла час на пряка слънчева светлина, губи по-голямата част от съдържимото си витамин „С”. За да се избегне последното се препоръчва и приготвянето на зеленчуците са става непосредствено преди сервирането им.

–          Картофите, след обелване и преди термична обработка, не трябва да се съхраняват във вода. Това се отнася и за другите зеленчуци. Причината за това е, че водата извлича витамините и минералните соли от продуктите.

…следва продължение…

 

Учителят Кшиштоф

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>