Храната и … (част 2)

Растителни мазнини

Много важна съставка в храненето е олиото (слънчогледово, маслиново, сусамово, ленено, рапицово, бадемово и д.р.). То, както всички други субстанции, може да има както положително, така и отрицателно действие. Недостигът на мазнини в организма води до усещането за вътрешен студ, следствие на което функциите му стават по-бавни, а тъканите – по-крехки. Повишеното съдържание на мазнини пък води до вътрешна горещина и може да забави кръвообръщението. Може също да предизвика запушване на капилярите, което се изразява в студени крайници. Още по-интересно е, че прекомерното количество мазнини в организма могат да доведат до изсушаване на кожата. Натрупвайки се под епидермиса, пречат на вътрешната влага да достигне повърхността му. Тогава пърхотът, пукнатините и лющенето на кожата могат да докажат не липсата, а завишеното им съдържание.

 Храненето с доброкачествени мазнини, а най-добре с гхи, зехтин или олио (студено пресовано) в правилни пропорции, прави кожата гладка, придава на очите блясък, а на тялото – оптимална температура, на психическо ниво – положителна настройка към заобикалящия свят.

Трябва да се избира олио, което е продукт от семена, отглеждани чрез биодинамични методи и задължително студено пресовани.

Последното означава, че олиото е изцедено със специална преса – без приложение на висока температурна обработка, което унищожава витамините в семената и по-конкретно тези от „В” групата. За да се избегне това, мазнините се съхраняват в бутилки от тъмноцветно стъкло.

Диетолозите подкрепят твърдението, че ежедневното използване на зехтин или студено пресовано олио доставя на организма необходимото количесто витамин  „В”.

 

Внимание: много често некоректни производители поставят на етикетите си лозунги като „екологичен продукт” или „здравословно олио” с цел да направят техния продукт по-атрактивен. Тези надписи нямат смислово значение, не носят вярна информация, а само заблуда.

 

Какво може да се прочете на етикета на една бутилка зехтин

–           Olio extra vergine di Oliva:    Това е зехтин от най-високо качество. Получава се от първото пресоване (само и единствено) на семената, без да се прилагат химични субстанции. В Италия 1л от този зехтин се продава в порядъка 8-10 евро (~16-20 лева). Най-добре е да се използва в дресинг към салати или различни сосове. При подлагане на термична обработка се унищожават ценните витамини. Предвид това и високата му цена, се препоръчва за консумация в сурово състояние, но все пак няма ограничение да се използва и за пържене или варене.

–           Olio vergine di Oliva: Също студено пресован зехтин. Произвежда се от второ и трето пресоване на семената, също без химични добавки, но по-малко богат на витамини и микроелементи в сравнение с Olioextra vergine di oliva. Използва се за салати, сосове, супи и т.н.

–           Olio di Oliva:  Това е субстанция от студено пресован и рафиниран зехтин, получен чрез използването на различни химични разтворители. Има мек вкус и често е бъркан със зехтина от най-високо качество.

–           Olio di Sansa di Oliva: Представлява масло от маслиново кюспе, което не е продукт на студено предоване, а на рафиниране. Но пак това масло съдържа изключително масла, получени от преработка на маслиново кюспе и масла получени директно от маслини./Както и да го разбираш, това е буквално това което е написано на етикета на бутилката./

–          Olive Pomace Oil: Мек зехтин, добит чрез смесване с рафиниран зехтин.

Внимание: в двата по-горни случая производителят никога не пише на етикета в какви пропорций е сместта.

 

Рафинирането е процес, който протича при висока температура с добавяне на различни химични субстанции.

Ако на етикета е поставен надпис, че продуктът произхожда от екологична реколта или е сложена значка на накое от световно известните сдружения на зехтинопроизводителите, то това без съмнение е продукт от много високо качество.

Цветът му – от зелен, през златист, до сламен – зависи от сорта маслини, начинът му на приготвяне и съхранението.

Ако на бутилка олио или зехтин няма никакъв надпис, трябва да се признае, че е произведен чрез промишлен метод и неговата маслена стойност е ниска. Такъв продукт също може да носи допълнителна опасност – да бъде замърсен от субстанции, използвани при производствения процес.

Организмът има нужда от мазнини, защото те са носители на витамини („А”, „D”, „E” и K„”), разтворени в тях. Зехтинът е фантастиен източник на витамин „Е”(12мг на 100г) – витаминът на вечната младост , имащ в организма ред важни роли.

Между другото, действа против артеросклероза и онкологични заболявания, укрепва клетъчните стени, следствие на което те стават по-малко податливи на увреждания, почистени от свободните радикали.

 

…следва продължение…

Учителят Кшиштоф

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>