Поне 5 причини, според които си струва да не се яде месо

  Зеленчукова диета с добавяне на черен хляб, каши, ориз, ядки и плодове – това е оптималната диета, която доставя на организма всичко което той желае. Всичко, което ядем плюс това, за да си угодим на небцето “работи” за лекарите. Информации от този тип са се появявали в медицинската литература от известно време. Но истинската революция в храненето е започнала отпреди 15 години, когато лекари и други специалисти, обединени в Комитет за Отговорна Медицина оповестили многостранна хранителна програма, която е резултат от техните многогодишни наблюдения и опити. Заглавието й е “Четири нови хранителни групи”, в която месото и млечните произведения – продукти досега третирани, като необходими за живота – стават признати, като главен източник на болестотворни холестерол и мазнини. “Тези храни не са нужни в човешкото хранене” – така звучи изречението, завършващо тази програма. За желателни храни са признати: зърнени култури, бобови култури, зеленчуци и плодове.

Първа причина – здраве

Още в 19-ти век немският учен Р.Вихров е открил, че след изяждане на месо настъпва рязко повишаване на количеството на белите кръвни телца в кръвта. Това състояние се нарича “хранителна левкоцитоза”. Такава реакция не настъпва след консумация на безмесни храни. Днес знаем, че повишаването на левкоцитите е защитна реакция на организма, като мобилизация пред заплаха. Същият механизъм в тялото се задвижва в състояние на инфекция. Организмът искайки да се откъсне от проникване на чужд белтък в него, започва прекомерно отделяне на слуз в храносмилателния тракт, което пречи на приемане на другите хранителни съставки. Въпреки това, че в чинията е имало много здравословни зеленчуци, богати на витамини и микроелементи, не много от тях засищат организма. И затова най-голямото количество хора, страдащи от анемия и различни хранителни липси живеят в богатите държави на Европа и Северна Америка.

Допълнително странично следствие на това явление е повишеното количество на слуз в белите дробове. Слузта е “хранителната мечта” за болестотворните бактерии, които изобщо не са малко в нашето съвременно обкръжение. И затова при хора харесващи месо настъпват често хреми, настинки и кашлици.

Живота без дребни, но досадни болести може да бъде повод, поради който си струва да станеш вегетарианец.

Престояващото в червата месо предизвиква буйно разрастване на гнилостите бактерии, които грабват жизненото пространство на другите, необходими за нашето здраве бактерии, битуващи в нашият храносмилателен тракт. Организма на много хора ядещи месо ще им държи сметка за лакомията: по кожата се появяват упорити пъпки, а черният дроб и бъбреците, които са главни органи на отделителната система, преуморени от преработване на големи количества белтък и мазнини започват да боледуват. В месото на отглежданите животни, интензивно угоявани има специално много мазнини. Животинската болестна тлъстина толкова ценена от производителите, става причина за затлъстяването на хората.

Финият силует, хубавата кожа, добрата форма, това е третият повод, поради който си струва да се откажеш от месото.

За да се забележи съвпадението на статистиките, показващи структурата на консумацията и заболеваемостта, например онкологични заболявания и заболявания на кръвоносната система, не трябва да си специалист по хранене. Навсякъде, където влиза благоденствието със своите атрибути: бели земелки, котлети, сладкиши и преработена храна, показателите на заболеваемостта на цивилизационните болести тръгват нагоре.

Разпространението на цивилизационните  болести: атеросклероза, наричана болест от прекомерно хранене, сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет – всички те са няколко пъти по-чести, отколкото преди няколко десетилетия. Статистическите данни в нашата страна са алармиращи. Дали, като народ, който традиционно харесва месото искаме да бием в статистиката за дължината на живота на ескимосите? Те са  тласнати от еволюцията в ледените краища на земята и имат монотонна диета, основана предимно на месото. Там средната дължина на живота е между 27 и 30 години, а 40 годишните са смятани за дъртаци. Тогава ето и четвърти повод: дългият живот без болестите, наричани цивилизационни.

Може да се каже, че бавно “изяждаме” нашата планета. Все по-често учените задават въпроса: дали може да си позволим диета, основана на месото? Актуално на света живеят три пъти повече угоявани животни отколкото хора. За да се произведе един килограм животински белтък са необходими десет килограма растителен белтък, с който може да се изхранят няколко души. Познавам много свестни хора, които виждайки проблема за глада в различните части на нашата планета са преминали на вегетарианска диета. Яденето на месо от нас, европейците причинява в страните от третият свят това, че някой няма да изяде своята древна доза ориз. И това може да бъде нашият пети довод, поради който си струва да станеш вегетарианец.

За да се нахранят колосалните стада от угоявани животни съвременното стопанство прилага интензивни методи за култивиране на земята, базирани главно на големи дози агрохимия. Пестицидите и изкуствените торове замърсяват почвата, водата, акумулират се в околната среда, отравят и унищожават биологичният живот на нашата планета. Изчезват видове от флората и фауната, изтласквани от мащабни пасища и унищожавани от различни замърсявания, например от киселинните дъждове. Озоновият слой изтънява, имаме все по-малко вода от първа класа по честота, съществува опасност от глобално затопляне и парников ефект. Океаните и почвата умират. Интересно е това, което са пресметнали британските учени – ако всички жители на страната биха спрели да ядат месо, тогава би било възможно да не се използват химия в стопанството. Достатъчно би било да се използва само 1/3 от обработваният ареал, а останалото да се остави на Природата, да се самопочисти. Последствията биха били изумителни. В течение на не повече от десетилетие  би западнала химическата и фармацевтична индустрия, медицинският бизнес и други, но средният гражданин би могъл да работи само 1/3 от сегашното си работно време и при това би могъл да порасне значително благосъстоянието на всички жители.

Важно е да се знае, че най-старото вегетарианско сдружение действа повече от 160 години във Великобритания, където броят на вегетарианците е над 10 милиона. В САЩ броят на вегетарианците надхвърля 15 милиона. В Полша всеки десети е избрал вегетарианският начин на живот. А в България – не знам. Но мисля, че сме все повече и повече.

Учителят Кшиштоф.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>