Тих домашен ‘убиец’

Кариерата на микровълновите

През 1945г. в джоба на стоящия наблизо до работещ радар професор Спенсър се разтопил шоколад. Петната в джоба навели ученият на мисълта да направи няколко кулинарни експеримента. Насочил радар към царевични зърна и за няколко секунди могъл да хруска пуканки. Тогава в ума на учения се породила идеята да използва емитирани от радар вълни за светкавично приготвяне на храна. След 2 години е била готова конструкцията на двуметрова печка, работеща въз основата на микровълнова лампа. В началото на 70-те години микровълновите печки вече са с габарит, позволяващ да се сложат даже в неголяма кухня и стават търговски хит в западните страни. Обаче, малко от домакините, слагайки в тях ежедневния обяд осъзнават, че те притежават мощ равна на 1/3 от мощта на средна по големина радио-локационна станция.

Микровълните според най-новите изследвания са в състояние така да променят приготвената в микровълнови печки храна, че тя става потенциално вредна и може да причини негативни последствия за здравето. Най-вече тя е вредна за кърмачета и малки деца. Това е заключение от дългогодишни изследвания, водени от научни работници от комитета, създаден от Европейският Съюз с цел защита на потребителите. В заключителният рапорт комисията констатира, че рискът от загуба на здравето за използващите микровълнови печки е непропорционално по-голям от ползите, които донася  използването на това устройство. Австрийски вестник публикуващ този рапорт под смразяващо кръвта заглавие “Убиец в кухнята”, разяснява че микровълните възбуждат ток в човешкото тяло и както показват изследваният могат да причинят временно безплодие, както у жените, така и при  мъжете използващи тези печки. Това предупреждение е предизвикало шок в милионите семейства в Западна Европа и Америка, където е усвоено вече от близо 30 години използването на тези много помагащи устройства в кухнята. Повечето от домакините направо не си представят връщането към традиционното готвене и дълъг престой в кухнята. Също и у нас микровълновата печка е станала през последните години несравним съюзник на натоварената и бързаща домакиня. Тези печки навлязоха също в барове, заведения за бързо хранене и ресторантите.

Безопасност, тънка като косъм

Но даже малка, незабележима с невъоръжено око пролука в уплътнението на вратичката, или замърсено от капка мазнина, или влакно от кърпа може в последствие да направи пролука, през която да излезе от печката опасно за здравето лъчение. Законите казват, че по време на работа устройството не бива да предизвиква електромагнитно поле в обсег повече от половин метър. В действителност от опит се знае, че повечето от евтините, продавани на нашият пазар печки, произведени в страните от Далечният Изток, не изпълняват тези условия. Полето излъчвано от тези печки по причина на пролуките във вратичките, стига не приетият половин метър, а даже 7 метра. Използващият не е в състояние да установи при покупката, дали избраната от него печка няма процепи. Излъчването, обаче може да се измери по време на работата на печката със специализиран прибор. Такива временни измервания в западните страни се правят няколко пъти годишно в заведенията, а също и в частни домове, от занимаващ се с това лабораторен сервиз.

Даже и най-висококачествените микровълнови печки, произвеждани от реномирани фирми след известно време на експлоатация могат да загубят способността си за херметическо безопасно затваряне. На нашият пазар обаче, главно от липса на рутинни проверки по границите, влизат най-често нямащи международен атестат печки, произведени в Азия. Много често явление е също т.н. “менте”, които имат отвън логото на реномирана фирма, а вътре… неизвестен произход. Много често материалите покриващи вратичките или уплътненията са неподходящи и след кратка употреба печката става, както определя австрийският журналист – “убиец в кухнята”. Както вече се спомена, правилно работещата печка не бива да излъчва поле от вратичките, по-голямо от половин метър. Тогава по време на нейната работа е достатъчно да се отдръпнем на половин метър от нея. Обаче, ако не сме сигурни, че вратичките са плътни, профилактично по време на работа на печката трябва да си потърсим занимание в друга част на дома.

Опитомена опасност

Микровълните излизащи навън даже в минимални количества и създаващи даже минимално повишено електромагнитно поле, са опасни за здравето, специално за деца и бременни жени, при които това може да причини в развиващият се плод.

Започва се банално: от време на време главоболие, отпадналост, нервност, проблеми със съня. Тези признаци обикновено отдаваме на ежедневните проблеми, нервният живот и преумора от работата. Микровълните най-напред атакуват имунитета, водещо до често боледуване от настинки, грип, хрема и т.н. Жените, пребиваващи дълго в обсега на полето на работеща неизправна печка, например в заведения за бързо хранене, страдат както са забелязали лекарите от безплодие и менструални смущения. Колко много от тези “магически сандъчета”, можещи в течение на няколко минути да измайсторят обед – бавно, незабележимо но методично развалят нашето здраве, водещи в последствие до инвалидност – са неизвестна цифра. Европейските закони казват, че всяка микровълнова печка преди да се изложи в магазина, трябва да бъде прегледана, а после от време на време подложена на контрол. Относно това, кой би трябвало да контролира будките за закуски или частните домове, кой би плащал за контрола и по какъв начин да се направи той – съответните учреждения мълчат.

Студени точки в храната

Изследванията проведени преди няколко години от английски институти по поръчка на британското правителство, доказват че 1/3 от микровълновите печки продавани на Британските острови не загряват ефективно храната, т.е. да унищожават всички болестотворни бактерии намиращи се там. Това не е било ново откритие, защото по-рано академици са предупреждавали, че вследствие на неравномерно загряване на микровълнова храна в нея се получават микроскопични, но много т.н. студени точки, в които температурата не надвишава 70  градуса С. Обаче повечето от опасните микроорганизми, с които може да се инфектира храната, например общоизвестната салмонела или по-малко известната, но не по-малко опасна листерия, не се страхуват от ниски температури. Традиционните методи, такива като варене, печене или пържене, ефективно се справят с тези бактерии. Микровълновата печка не се оказва ефективен съюзник в това отношение. Повечето от половината от ястията, които са инфектирани с бактерии след приготвяне в микровълнова печка все още ги съдържат. Не е случайно – твърдят англичаните – че от началото на 80-те години в течение на няколко години, когато микровълновките завоювали английския пазар и са навлезли във всеки втори дом, количествата от натравяния със салмонела и листерия драастично трикратно са се увеличили. Нашите съответни учреждения мълчат по тази тема.

Студено и горещо

Процесът на готвене на храната в микровълновата печка е абсолютно различен от този в традиционната печка. Микровълните, емитирани от специална лампа, проникват в храната на дълбочина 2 до 2.5 см. и причиняват бързо вибриране на водните частици. Развибрираните частички на водата в електромагнитното поле на микровълновата печка се държат, като малки магнити и се подреждат съответно с променящата се с голяма честота посока на полето. Този процес води по покачване на температурата благодарение на което подгряваме храна съдържаща вода, а не съда, в който храната се намира. Вкусвайки готовата храна ни се струва, че тя е равномерно загрята, но се знае, че в нея се намират малки, незабележими и неосезаеми на вкус места, в които температурата не достига даже 70 градуса С. Това са споменатите по-рано “студени точки”. Освен “студени” в тези храна се намират  и т.н. “горещи точки”. Това са местата, в които температурата значително превишава нормалната, т.е. достига над 100 градуса С.  В тези места – предупреждават академиците – заради прекалено високата температура в храната се получават нежелани биохимични промени. Например разпад на по-малко устойчивите на висока температура витамини и други ценни съставки, а също и денатуриране на белтъците. Обаче толкова, колкото горещите точки значително обедняват храната и я правят трудносмилаема, толкова и студените точки са опасни за здравето.

А може би…

А може би и в твоят дом има “тих убиец”?

Учителят Кшиштоф

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>