Чудовищата, с които се храним


Маркираните с “Е” изкуствени добавки към храната се простират от безобидната лимонова киселина до вещества,които предизвикват алергии и дори рак. Научете какво се крие под лаконичността на етикетите.
Не са много хората,които първо старателно изчитат етикетите, преди да си купят някоя храна или напитка. Но дори и те рядко имат даже и бегла идея, какво се крие под кратките кодове от типа на оцветител Е120 или ароматизатор Е610. За сметка на това, тези вещества все повече привличат вниманието на големите търговски вериги в страни, като Великобритания, Франция и Германия. Причината? Според последните научни изследвания тъкмо на тези хранителни добавки, маркирани с буквичката Е, вероятно се дължи на истинският бум на заболявания, като рака и астмата в последните десетилетия.
Още преди две години Marks&Spencer и Asda, две от най-големите британски търговски вериги, обявиха че ще извадят от асортимента си всички продукти, съдържащи група съмнителни изкуствени оцветители. Същата мярка ще засегне и храните, подсладени с аспартам. Решението бе взето, заради едно изследване на Саутхямптънския университет за въздействието на тези вещества върху деца между 3 и 9 години. Според резултатите, шест от изследванията оцветители причиняват странични ефекти, както главоболия, асматични пристъпи, кожни възпаления и хиперактивност. Ръководството на Asda съобщи, че премахването на тези и още няколко съмнителни добавки от собствените продукти на веригата ще струва около 30 млн. лири ( 45 млн.евро ).

КОИ ДА ИЗБЯГВАМЕ?

Макар, че почти всички съществуващи добавки да са одобрени за употреба в ЕС, учените съветват по възможност да се избягват някои от тях заради предполагаемите странични действия.
Е102 /Татразин/
Оцветител, който се използва в сладкиши, безалкохолни напитки, рибни консерви, зърнени закуски/мюсли/. Смята се, че може да предизвика различни алергични реакции, като главоболие и асматични пристъпи.
Е104 /Куинолин /
Използва се в сапуни, червила, шампоани, паста за зъби. Причинява кожни възпаления.
Е110 /Сънсет жълто/
Оцветител, използван в плодовите сокове, супите на прах и зърнените храни. Може да предизвика висока температура, хронична хрема, както и кожни екземи.
Е122 /Кармоазин/
Оцветител, извличан от каменовъглен катран. Използва се в сладкарската индустрия, най-вече в бонбоните за смучене. Влияе зле на астматици и при някои алергии.
Е123 /Амарант/
Извличан от корените на растението амаранта, този оцветител се използва широко в хранителната промишленост. Тестовете показват, че може да предизвика астматични пристъпи, екземи дори рак. Забранен за употреба в много държави.
Е124 /Понсо 4Р/
Оцветител, използван в сладкишите и в някои топинги за десерти. Потенциалните странични ефекти са уртикария и хиперактивност.
Е129 /Алюра червено/
Използва се широко в сладкиши, лекарства и козметични продукти. Предизвиква алергични реакции и хиперактивност.
Е132 /Индиготин/
Използва се в сладкарската индустрия. Може да предизвика гадене, повишено кръвно налягане и кожни възпаления.
Е220 /серен диоксид/
Много разпространен консервант, води до остри алергични пристъпи.
Е249 /Калиев нитрит/
Използва се като стабилизатор на цвета и консервант на месни продукти. Може да предизвика задух, атрофия на надбъбречните жлези. Потенциален канцероген.
Е320 /Бутилхидроксианизол/
Извлича се от петрол, използва се като консервант при мазнини, маслини,различни ядки. Забранен е в детските храни. Потенциален канцероген, McDonalds вече го извади от употреба.
Е621 /Мононатриев глутамат/
Използва се за подсилване на вкуса, най-вече в зеленчукови и плодови консерви и замразени храни. Може да предизвика алергични реакции, астматични пристъпи, главоболие.
Е951 /Аспартам/
Изкуствен подсладител, известен още като Nutra Sweet. Регистрираните странични реакции при употребата му са над 90, като главоболие, проблеми с паметта, кожни възпаления, депресия и безсъние и др.
Е954 /Захарин/
Изкуствен подсладител, за който е доказано, че действа канцерогенно върху лабораторни животни.

Пълно описание на кодовете може да прочетете тук.

Учителят Кшиштоф

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>